Burhus. F. Skiner

skinnerB.F. Skiner lindi në 1904, në Pensilvani, SHBA. I ati ishte gjykatës ndërsa e ëma një shtëpiake.

Edukimi që mori në fëmijërinë e hershme ishte tipik i stilit të vjetër që theksonte rregullat, ndershmërinë dhe punën rigoroze. Burhus Skineri ishte një fëmijë aktiv që i pëlqente mësimet dhe konstruktimet e objekteve. Në moshën 16 vjeçare, i vdes i vëllai nga një hemoragji cerebrale. Në rininë e tij të hershme, Skineri dëshironte të bëhej shkrimtar. Për t’ia arritur këtij qëllimi mbas diplomimit, ai ndërtoi edhe një studio në papafingon e prindërve. Megjithatë karriera e tij si shkrimtar nuk po ecte dhe ai vendosi të jetoje për pak kohë si artist bohem në Nju Jork. Gradualisht njihet me punën e një sërë bihejvioristeve dhe vendos të studiojë për psikologji në Harvard. Brenda një kohe të shkurtër mbaron masterin dhe doktoraturën, madje qëndron atje për të bërë edhe hulumtime deri në vitin 1936. Më pas shpërngulet në Mineapolis për të dhënë mësim. Aty njeh edhe gruan e tij të ardhshme.  Me 1945 u bë kryetari i departamentit të psikologjisë në universitetin Indiana. Më 1948, ftohet nga Harvardi për të dhënë mësim ku kaloi pjesën tjetër të jetës. Skineri ishte një psikolog dhe akademik mjaft aktiv dhe punonte sipas një rregjimi strikt. Në moshën 40 vjeçare kalon një periudhë depresive dhe i rikthehet edhe njëherë të shkruarit. Si rezultat i kësaj del libri Ëalden II që tregon për një komunitet të udhëhequr nga principet bijehvioriste. Në vitet 70-të, Skineri ishte gjithashtu një psikolog i famshëm edhe nga publiku i gjerë dhe fotoja e tij u shfaq në ballinën e revistës TIME. Vdes në vitin 1990 nga leuçemia duke lënë pas një punë voluminoze dhe mjaft influenciale.

Mirror: vitrina.edu.al

Advertisements

Leave a comment

Filed under Psychology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s