PSE NJERIU KERKON MBESHTETJE?

dupportMSc. Anisa Subashi

Një grup i veçantë njerëzish që preferojnë të jetojnë vetëm për kohë të gjata janë eremitët, të cilët jetojën në vende të vetmuara dhe nuk kanë parë njerëz për kohë me radhe. Por pak nga ne kanë kënaqësi ta bëjnë diçka të tillë. Psikologë që e kanë studiuar këtë fakt paraqesin dy arsye se pse njerëzit nuk duan të qëndrojnë vetëm për kohë të gjata: së pari, sepse me të tjerët njeriu është më i qetë, më i ngushëlluar dhe më i siguruar, dhe së dyti, sepse të tjerët na sigurojnë një informacion se çfarë do të reagojmë në situatat e frikshme. Kur njeriu është i rrethuar nga të tjerët, ai mund të ballafaqohet me ta dhe të shohë nëse ata, të tjerët, kur ndodhen në një situatë të rrezikshme ia dalin mbanë apo jo.
Eksperimente të tjera që janë zhvilluar nga studiues të tjerë, kanë treguar se njerëzit kanë nevojë të ndihen të rrethuar nga të tjerë sepse në këtë mënyrë atyre iu ulet niveli i frikës dhe i ankthit.
Një arsye tjetër se pse njeriu do të jetë në shoqërinë e të tjerëve është se ai ka nevojë të krahasohet me të tjerët, si dhe të arrijë të gjejë një nivel vetëvlerësimi për vetveten.
Folëm pra, se njeriu ka nje nevojë të arsyeshme që të shoqërohet me të tjerët. Por kjo nevojë nuk mbaron këtu. Komunikimi i njeriut shkon përtej këtij limiti, sepse kërkohet miqësia, tërheqja, dashuria, intimiteti, dhe të gjitha këto kanë mjaft rëndësi për jetën sociale të njeriut.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Psychology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s